Intre Bodrum si Marmaris

Distribuie aceasta postare...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Sejur BodrumBodrum este un punct ideal de a explora coasta cariana a Turciei, cu panorama sa de mitologie și istorie, cu plaje de nisip spectaculoase, mici golfuri stancoase și fiorduri, care se întinde spectaculos intre Bodrum și Marmaris. Aceasta zona de coasta poate fi împărțită în trei, Golful Gokova, la est de Bodrum, Golful Hisaronu la sud de peninsula Datca și coasta de sud de la Bozborun, de lângă Marmaris.
Bodrum este situat pe o peninsula orientala spre insula Kos.
La fel ca si Halikarnas, acesta a fost orașul lui Herodot (cca 485-425 i.Hr.), cunoscut unora ca „Părintele istoriei”, altora ca „Părintele minciunii”, datorita povestirilor sale fanteziste de călătorie.

Ce puteți face în Bodrum ?

Nu cu foarte mult timp în urma, Bodrum era doar un mic sat de pescari, cunoscut doar printre scufundătorii de bureți de mare, astăzi a devenit centrul de iahting al Turciei, continuând tradiția sa străveche de construcții de nave, specializându-se în yahturi elegante, cu carcasa de lemn, cunoscute ca gulete. Orașul este un excelent punct de plecare către diferite locuri, folosind vaporul sau închiriind o barca.
O excursie cu barca de o zi începe de obicei cu o vizita la insula Karaada din apropiere, pentru o baie terapeutica de nămol, un fel de Techirghiol al nostru, ziua sfârșindu-se cu o baie de soare pe plaja Ortakent. Înapoierea către țărm, obligatoriu se va face cu o oprire la Aquarium, o întindere de apa deosebit de atractiva, cu o viata marina bogata, un loc perfect pentru scufundători.
Seara, orașul rezerva vizitatorilor o zona comerciala bine dezvoltata cu unele dintre cele mai rustice restaurante ce pot fi găsite de-a lungul coastei egeene.

Ce putem vizita în timpul unei vacante în Bodrum?

Castelul Bodrum

bodrum 5Turnurile și parapetii cruciatului Sen Piyer Kalesi (Castelul Sf.Petru) domina orașul, ca supraviețuitorul principal al trecutului sau așezat pe un promontoriu lângă port, castelul a fost construit de Cavalerii Sf. Ioan, care au jefuit Mausoleul pentru materiale. Clădirea a fost terminata în 1522, însă cavalerii au fost obligați sa abandoneze fortăreața la scurta vreme, când forțele musulmane, sub conducerea lui Soliman Magnificul, au capturat Rodosul. In interiorul castelului se poate ajunge trecând prin șapte porți impodopite cu blazoane și inscripții. Dincolo de curte, impodopita cu o frumoasa colecție de amfore recuperate de epave dezgropate, se afla alei colorate.

Muzeul de Arheologie Subacvatica, deschis in anul 1960, are o colecție de obiecte adunate de pe o epava. Expunerile includ comori de pe epava Seytan Deresi din Golful Gokova, precum și cea mai bogata captura de obiecte miceniene care s-a găsit în afara Greciei.

Expoziția epavei de Sticla este poate cea mai interesanta dintre expozițiile speciale. Aceasta nava medievala, cu fundul plat, găsită în Portul Serce, la patruzeci de kilometru de Marmaris, a fost restaurata meticulos de arheologi. Purta o încărcătură de sticla, iar fragmentele delicate, multicolore au fost reconstituite pana în cele mai mici detalii: cupe, sticle si farfurii.

O atracție relativ recenta este Sala Prințesei Cariene. Mormântul ei, descoperit din întâmplare la Bodrum în 1989, conținea rămășitele unei femei care a trăit prin anul 360 i.Hr., cu bijuteriile și vesmintele ei având aplicații de aur.

Daca mai aveți puterea și răbdare în timpul sejurului vostru în Bodrum, va recomandam sa nu ratați vizitarea Mausoleului din Halicarnas, pentru antici, una dintre Cele Șapte Minuni ale Lumii. De la acest mormânt deriva denumirea pentru un monument funerar. Consacrat memoriei ambițiosului Maulosulus, conducătorul Halicarnasului in secolul al IV-lea i.Hr.( căruia i s-a atribuit titlul persan de satrup), mausoleul a fost construit de către sora/văduva sa, care apoi a băut timp de doi ani un cocktail ucigător de vin amestecat cu cenușa lui, pana când a murit.
Femeile de aici erau foarte puternice. O alta regina, Artemesia I, si-a unit forțele cu Xerxes împotriva atenienilor prin anul 480 i.Hr., preluând comanda navelor sale, trecând apoi la distrugerea navelor rodine. Victoria ei l-a făcut pe marele rege Xeres sa spună ca și-ar fi dorit ca toți amiralii săi sa fi fost femei.

bodrum 6

 

Distribuie aceasta postare...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print