Despre Antalya

Distribuie aceasta postare...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print

Hadrian KapisiCentrul coastei turcesti, Antalya, un oras modern cu o populatie de aproximativ doua milioane de locuitori, cu centre de afaceri si comerciale, un aeroport intrenational, detine una dintre cele mai dezvoltate infrastucturi hoteliere din Turcia.
Pana acum patruzeci de ani, pana la implementarea politicilor de dezvoltare liberale, perioada care coincide cu o activitate intensa in constructii, Antalya era doar un orasel provincial cochet, cu o istorie seculara bogata.

Istoria orasului Antalya

Orasul a fost intemeiat in anul 158 i.Hr, de catre regele Attalus al II-lea al Pergamului si lasat Romei in anul 133 i.Hr. Odata ajunsi aici, romanii au dat foc orasului, dandu-i acestuia un nou nume: Pamphilea „pamantul tuturor triburilor”. Din aceasta perioada s-au pastrat doar portile orasului cu trei arcuri ale imparatului Hadrian, cu coloane de marmura si ornamente bogate.
Desi zguduit serios de invaziile arabe din secolul al VII-lea, orasul a ramas in mainile bizantinilor pana la sosirea selgiucizilor in 1206.
Antalya a reprezentat o escala obisnuita pentru cruciati in drumul lor catre Pamantul Sfant. Fiecare popor care a cucerit orasul a lasat in urma sa vestigii care s-au pastrat pana in zilele noastre.

Puncte de atractie in Antalya

Simbolul orasului  a devenit eleganta moschee seleucida din secolul al XIII-lea, ornata cu mozaic din caramida smaltuita, din cauza careia a primit denumirea de YIVLI (canelat). Seleucizii au lasat in urma lor o alta capodopera : Medresa Karatay (Colegiul teologic), un model frapant de gravura din piatra.
Murat Pasa si Tekeli Mehmet Pasa sunt alte doua moschei mari construite in secolele al XVI-lea, respective al XIII-lea.Kaleici Antalya
Orasul vechi Kaleici este vechea citadela frumos restaurata, un cartiere pitoresti,  cu stradute intortocheate, balconase din lemn, cafenele orientale si mici pravalii in care sunt expuse pentru turistii sositi aici diverse suveniruri si marfuri traditionale turcesti. Mai incolo, spre port, cativa pescari batrani, cu ceainariile lor de port sterse , pentru a face loc comertului turistic, continua sa-si repare plasele, prefacandu-se ca nu au observat schimbarile venite ca un tavalug peste ei.
Inainte de a vizita stravechiul oras, opriti-va un moment in fata magnificului monument cabalin Ataturk Heykeli din Piata Cumhuriyet.

Nordul orasului Antalya

Pe langa farmecul sau intrinsec, Antalya este o imensa baza utila, cu un aeroport international, iar platoul din spatele Antalyei, regat separate cunoscut sub numele de Psidia, este presarat de ruine, ca si tarmurile Mediteranei. Unul dintre cele mai remarcabile locuri, Termessos, ce se afla in munti, la 37 kilometri nord-este de Antalya, catre Korkuteli, l-a descurajat pe Alexandru cel Mare, incat atunci cand a venit sa-l cucereasca in 333 i.Hr, vazand sistemul de aparare diabolic pus la punct de pisidiani, a oprit asediul, in schimb a ordonat sa fie arse livezile de maslini, dupa care a plecat. Drumul abrupt, serpuitor si ramasitele zidurilor de aparare sunt destul motive pentru  vizita  aceasta parte a orasului, acolo unde aventurierul grec nu a reusit sa puna piciorul.
Tinutul de calcar jurul Antalyei este presarat cu cascade, dintre acestea , cele mai renumite fiind Duden Selalesi, doua cascade separate de un rau puternic.
Kursunlu Selalesi, la aproximativ 23 kilomteri de Antalya si sapte kilometric de drumul principal, sunt chiar mai renumite datorita apropierii lor de Perge si Aspendos. Cascada este inconjurata de poteci, mese pentru picnic, locuri de joaca pentru copii, mici magazine de suveniruri.

Shopping-ul in Antalya

Shopping-ul modern facut in Antalya este o adevarata placere. Marfurile sunt ieftine si de calitate, iar varietatea centrelor comerciale, cum ar fi Migros, cu cele 500 de magazine, este surprinzatoare. In zona bulevardului Ataturk sunt amplasate unul dupa altul centre specializate (de bijuterii, haine de piele, etc).

Distractie in Antalya

Kaleici in AntalyaIn Antalya se afla una dintre cele mai mari discoteci de pe coasta turca, Disco Maxim. Concurentele ei sunt Club Antalya 29, Olympus si Discoland. Ultima se afla pe spatiul Aqualand-ului. De curand, la iesirea din oras a fost construit un parc nou, Atlantis, cu tobogane lungi si sinuoase. Pe langa parcuri acvatice, in Antalya exista si un parc de distractii Beach Park, o gradina zoologica  Luna-Park si un delfinariu.

Plaje in Antalya

In centrul orasului exista doar o mica plaja, intrucat in aceasta zona, malul marii este stancos si abrupt.
In cartierul Konyaalti, langa plaja publica cu pietris alb rotund, sunt situate mai multe hoteluri vechi, nu foarte scumpe. Locatia este preferata de catre tineri intrucat exista o multime de locuri de distractie in apropiere.
La est de Antalya, in zona Lara, se gaseste cea mai buna plaja de nisip, in jurul carei sunt concentrate toate hotelurile noi clasificate la cinci stele si cinci stele de lux.
Tot spre est se afla o statiune noua, cosmopolita (Kundu), cu plaje late de nisip si hoteluri exclusiviste de 5*.
Lipsa vanturilor puternice microclimatul bland datorat golfului inchis si marea limpede fac din Antalya una dintre cele mai attractive destinatii de vacante estivale.

duden-selalesi

 

Distribuie aceasta postare...Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on print
Print

Lasă un răspuns