Alanya, perla Antalyei

Distribuie aceasta postare...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

perla anatalyei alanyaLa 110 kilometri de orasul Antalya, intalnim unul dintre cele mai moderne orase de pe coasta turca, Alanya, ce se intinde de-a lungul a doua golfuri largi. Cand intri in Alanya vei fi placut impresionat de strazile largi, strajuite de o partea si de alta de cladiri elegante, impunatoare prin frumusetea si arhitectura lor moderna. Nu-i de mirare ca in ultima perioada, Alanya a devenit una dintre cele mai populare statiuni ale Turciei, cu un superb port si un aer pasnic. Centrul orasuluieste divizat in doua de un promontoriu magnific, inalt de doua sute cinzeci de metri, din pietre rosii-aurii ce ies din Mediterana. Pe varf, la aproape sapte kilometri, vechiul scut de ziduri de aparare cu cele 150 de bastioane se rasucesc in jurul a trei turnuri, formand cea mai spectaculoasa si mai eficienta fortareata de pe coasta Turciei.

Franturi din istoria orasului Alanya

In spatele orasului, Muntii Taurus domina intreaga priveliste spre Marea Mediterana. Din cand in cand, vizitatorii turci sunt vazuti aruncand cu pietre din varful acestui munte. La inceput pare o imagine bizara sa vezi pe cineva tot aruncad cu pietre de pe un munte, insa patruzand mai mult in legendele locului, incepi sa intelegi fenomenul mult mai bine, afland ca prizonierilor condamnati li se acorda sansa de a arunca de aici cu pietre cat mai mari. Cei care reuseau acest lucru, erau eliberati, iar cei care nu reuseau erau aruncati de pe inaltele stanci ale muntelui.
Data exacta a intemeierii Alanyei este necunoscuta, presupunadu-se ca ea se trage din timpuri elene, atunci cand a fost numit Coracesium, condusa pe rand de romani, bizantini, selgiucizi si otomani.
Capitanul pirat Diototus Trifon si-a construit fortareata in varf, in secolul al II-lea i.HR.fiind ultimul bastion care a cazut prada generalului roman Pompei, in cruciada sa de exterminare a piratilor
din anul 65 i.Hr.
Mai tarziu, Marc Antoniu i-a facut Cleopatrei cadou tocmai aceste pamanturi de care a profiatat la maxim, in special de padurile din zona al carui lemn l-a folosit pentru reconstructia flotei si bineinteles export.

Atractii turistice in Alanya

Chiar la vest de fortareata, la nivelul marii se afla „Pestera Plangatoare „, o grota deosebita, cu perdele de stalactite care picura si stalagmite, de acum 15.000-20.000 de ani. Respectiva grota asigura vindecarea in proportie de 80% a afectiunilor respiratorii, in special astm. Aici vin oameni din intreaga Turcie pentru a se vindeca.
atractii turistice in alanyaMuzeul Alanya, un alt punct de atractie a orasului se afla la sud de Ataturk Caddesi, avand doua sectii: una de arheologie si cealalta de etnografie.
La intrarea in port se afla un turn, Tophane Kule (Turnul cu arsenal), utilizat de catre otomani ca turantorie pentru tunuri.
Portul din Alanya freamata de activitate, cu cafenele, cu barci de pescuit sau vase mici de croaziera folosite pentru turism.
Coasta Alanyei are o multime de grote: Pestera Piratului, Grota Indragostitilor, unde pietricelele fosforescente stralucesc pe fundul marii sau la „poarta dorintei”, o enorma gaura naturala in stanca. Legenda spune ca femeile care intra goale prin aceasta poarta raman insarcinate.

Hoteluri si plaje in Alanya

Alanya este una dintre destinatiile din Turcia cu cel mai lung sezon de plaja, de al inceputul lunii aprilie pana spre sfarsitul lunii noiembrie.Plajele cu nisip galben de aici sunt inguste, dar intrarea in mare este lina, lucru apreciat de familiile cu copii.
Un alt avantaj important al Alanyei sunt preturile la cazare, acestea fiind mai reduse fata de alte statiuni din Antalya cu aproximativ 20-15 %. Este adevarat ca in Alanya nu gasim la fel ca in celalate statiuni, hoteluri de lux, desi si aici lantul hotelier Delphin este reprezentat de doua unitati de cazare de cinci stele: Delphin Botanik si Delphin de lux. Utopia Wold Hotel 5* este un alt hotel pe care-l recomandam familiilor cu copii, acesta avand in dotare terenuri de sport, piscine, centru spa, iar pentru copii 4 tobogane acvatice si 3 piscine. Plaja hotelului este proprie de nisip cu pietris.
Statiunea compenseaza cu o multime de discoteci, baruri si retaurante, un parc de distractii(luna-parc) si chiar cu un aquapark Water Planet cu 23 de tobogane.
In frumoasa localitate Konalki, la 12 kilometri vest de Alanya, de-a lungul unei excelente plaje de nisip au fost cosntruite cateva hoteluri bune de 4 si 5 stele.
Tot spre vest, la 20 de kilometru de Alanya, se afla localitatea Incekum, cunoscuta pentru plaja lata de nisip si padurea de pini care coboara spre plaja.
Transferul de la aeroportul din Antalya pana in Alanya dureaza aproximativ doua ore cu autocarul.

Plaja Alanya

 

Distribuie aceasta postare...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print